Provizija za zamenu oštećene novčanice

Bez autora
Jun 07 2010

Zamena pohabanih ili oštećenih novčanica ne bi trebalo da bude veći problem za građane. To mogu da učine u filijalama centralne i u poslovnim bankama, s tim što u slučaju zamene oštećenih treba da budu pripremljeni na plaćanje provizije.Kod zamene kovanog novca u papirni, situacija je nešto drugačija, jer banke nisu dužne da im po svaku cenu zamene džak gvozdenjaka. Naplaćuju proviziju ili se „brane” time da će to uraditi samo za svoje klijente. U Narodnoj banci Srbije kažu da su banke dužne da pravnim i fizičkim licima zamenjuju gotov novac koji nije podoban za opticaj.

Provizija za zamenu oštećene novčaniceZamena pohabanih ili oštećenih novčanica ne bi trebalo da bude veći problem za građane.

To mogu da učine u filijalama centralne i u poslovnim bankama, s tim što u slučaju zamene oštećenih treba da budu pripremljeni na plaćanje provizije. Kod zamene kovanog novca u papirni, situacija je nešto drugačija, jer banke nisu dužne da im po svaku cenu zamene džak gvozdenjaka. Naplaćuju proviziju ili se „brane” time da će to uraditi samo za svoje klijente.

U Narodnoj banci Srbije kažu da su banke dužne da pravnim i fizičkim licima zamenjuju gotov novac koji nije podoban za opticaj. Centralna banka nije definisala naknadu za zamenu tih novčanica i zato banke proviziju obračunavaju u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Zamena pohabanih i pocepanih banknota ne obavlja se po principu apoen za apoen nego po principu nominalnog iznosa. To znači da banka donosiocu novčanice nepodobne za opticaj može predati ispravnu banknotu istog nominalnog iznosa ili više drugih novčanica čija vrednost odgovara nominalnom iznosu novčanice koja je doneta na zamenu.

U filijalama NBS od fizičkih lica i od banaka primaju se, radi zamene, novčanice nepodobne za opticaj koje su nagorele, nagrižene, progorele, oštećene truljenjem ili dejstvom hemikalija, čija površina podnetog dela ili više delova koji nesumnjivo potiču od iste novčanice iznosi manje od 51 odsto površine ispravne novčanice.

Oštećena novčanica prima se uz zahtev za zamenu u dva primerka, koji sadrži sledeće elemente: serijski broj novčanice, odnosno apoen, broj komada i iznos, ukupan iznos, kratak opis okolnosti pod kojima je došlo do oštećenja novčanice, mesto i datum predaje novčanice banci, odnosno filijali, kontakt-telefon, adresu, ime, prezime i jedinstveni matični broj građana lica koje novčanicu podnosi na zamenu – navode u NBS.

Ekspertiza novčanica obavlja se u sedištu NBS. Ukoliko se ekspertizom sa sigurnošću utvrdi da je takva novčanica autentična i da delovi koji joj nedostaju neće moći da budu zamenjeni, odnosno da se neće podneti na zamenu – filijala NBS, po završetku ekspertize, isplaćuje fizičkom licu gotov novac.

U NBS se mogu zameniti i oštećene novčanice efektivnog stranog novca.

Što se tiče zamene veće količine kovanog novca za novčanice, u NBS kažu da u bankama mogu, a ne moraju građanima da ispune taj zahtev.

Kovani novac je zakonsko sredstvo plaćanja, pa su, u tom smislu, banke obavezne da prime uplate od građana i u velikoj količini kovanog novca. Preporuka NBS je da građani kovani novac koriste za svrhu za koju je i izrađen – za opticaj, a ukoliko žele da se oslobode velike količine kovanog novca u vidu uplate na tekući račun, mogu na tome insistirati kod banke.

U Unikredit banci građani mogu da zamene originalnu pocepanu novčanicu novom u svim ekspoziturama, bilo da se radi o dinarima, evrima ili dolarima. Razlika je u proviziji.

U slučaju oštećenih papirnih deviznih novčanica provizija iznosi do maksimum pet odsto nominalne vrednosti novčanice, pri čemu se sve provizije u vezi sa zamenom oštećenog novca naplaćuju isključivo u dinarima.

U Inteza banci provizija za zamenu oštećenih novčanica, bilo da su dinarske ili evro ili dolar, iznosi četiri odsto s tim da ne može biti manja od 10 dinara. To znači da ukoliko neko menja novčanicu od 100 dinara platiće proviziju od 10 dinara.

Sosijete ženeral banka, u okviru svog redovnog trezorskog poslovanja, obavlja za svoje klijente i usluge prijema i ukrupnjavanja metalnog novca, kao i zamene oštećenih dinarskih novčanica, u skladu sa svojim tarifama. Maksimalna tarifa za novčanice čija se zamena u skladu sa propisima može obaviti jeste pet odsto za efektivni strani novac i četiri odsto za domaće novčanice, s tim da je zamena domaćih starih i pohabanih novčanica besplatna.

 U svim ekspoziturama Rajfajzen banke menjaju se pohabane i oštećene dinarske novčanice bez plaćanja naknade.

U Alfa banci kažu da klijenti mogu da dođu u bilo koju poslovnicu banke i zamene kako oštećeni novac, tako i veliku količinu kovanog novca. Ukoliko se radi o većoj količini kovanog novca, klijent sumu može uplatiti na tekući račun ili zameniti za ispravne novčanice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik